Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λύκαιο - το ιερό όρος των Αρκάδων


Στο Λύκαιο όρος ή αλλιώς στο ιερό βουνό των Αρκάδων, στα 1400μ. υψόμετρο βρισκόταν το ιερό του Λυκαίου Δία. Οι αρχαίοι Αρκάδες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο δικό τους βουνό Λύκαιο και τον ανάθρεψαν τρεις Νύμφες: η Νέδα, η Θεισόα και η Αγνώ.
Στο ιερό αυτό βουνό ακόμη και σήμερα νιώθεις τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, καθώς εκεί στέκουν μοναχικές οι βάσεις δύο μεγάλων κιόνων που κάποτε στήριζαν δύο επίχρυσους αετούς και από την κορυφή σημάδευαν τον ουρανό.Γύρω από το Ιερό του Πανός υπήρχε άλσος και μέσα σ' αυτό, ανατολικά του Βωμού, αποκαλύφθηκαν λείψανα ιπποδρόμου, σταδίου, ξενώνα και κρηνικής κατασκευής. Σ' αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις τελούνταν τα "Λύκαια" που ήταν αθλητικοί αγώνες και  γίνονταν προς τιμήν του Λυκαίου Διός, που μετά τα Ελευσίνια ήταν η κυριότερη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων. Τα αγωνίσματα που έπαιρναν μέρος ήταν ο δίαυλος, το στάδιο, το πένταθλο, η πάλη και η πυγμή.
Στο Λύκαιο όρος και στην αρχαία Λυκόσουρα καλλιεργήθηκε το αθλητικό ιδεώδες πολύ πριν  τους αγώνες στην Ολυμπία, καλλιεργήθηκαν υψηλά ιδανικά, άνθισε η αρκαδική σκέψη και διαμορφώθηκε το αρκαδικό ιδεώδες για τη ζωή.Εκεί που η ιστορία αναμιγνύεται με τη μυθολογία βρίσκεται το Λύκαιο όρος, ένα μέρος ερημικό που όταν το αντικρίσεις σε γεμίζει δέος και θετική ενέργεια.
Κατερίνα Θανόγιαννη (arcadiaportal.gr)
Λύκαιο - το ιερό όρος των Αρκάδων (photos)
Λύκαιο - το ιερό όρος των Αρκάδων (photos)
Λύκαιο - το ιερό όρος των Αρκάδων (photos)
Λύκαιο - το ιερό όρος των Αρκάδων (photos)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ YOUTUBE:
http://youtu.be/RGkOmCEwc7Y