Περιληπτικά

Άγνωστος στους πολλούς είναι ο ορεινός, παραδοσιακός οικισµός της Γορτυνίας που φέρει την ονοµασία Αγρίδι. Είναι στα βόρεια του Νοµού Αρκαδίας 8 χλµ µετά την Καµενίτσα ενώ από το χωριό Πράσινο, απέχει µόλις 5 χλµ. Το υψόµετρο των 880 µ. και οι πενήντα περίπου κάτοικοι το χειµώνα και οι τριπλάσιοι το καλοκαίρι συνθέτουν την εικόνα του· µια εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα χωριά της Γορτυνίας, όσον αφορά τη σηµερινή ζωή τους. Από το άλλο µέρος, ουδείς δύναται ν’ αµφισβητήσει την «Κτιριακή και Λαογραφική  τους υπόσταση» που τους προσδίδει το «κάτι άλλο» και το οποίο «κάτι άλλο» αρέσει και προσελκύει, σήµερα.
Για να φθάσει κανείς από την Τρίπολη στο Αγρίδι πρέπει να διανύσει 47 χλµ. ∆ιοικητικά, υπάγεται στο ∆ήµο Κλείτορος ο οποίος έχει έδρα τη γειτονική Μυγδαλιά. Από το χωριό ατενίζεις ως πέρα τις βουνοκορφές του Μαινάλου.
Τον κουρασµένο επισκέπτη ξεδιψάει η πετρόκτιστη πηγή στην είσοδο του χωριού. Η ιστορία της ξεκινάει πριν από 130 χρόνια. Η δίριχτη στέγη της σκεπάζεται από υψηλόκορµες καρυδιές. Ακόµη, σηµειώνουµε την ύπαρξη  της εκκλησιάς του χωριού και της άλλης παλιάς του Νεκροταφείου. Τα τρεµάµενα τιτιβίσµατα των πουλιών είναι αυτά που κρατούν σιγόντο στους λιγοστούς κατοίκους του χειµωνιάτικου Αγριδιού που αναµένει την άνοιξη.
Σε απόσταση 5 χλµ. από το Αγρίδι είναι ένας άλλος, πολύ µικρός όµως οικισµός το Καρβούνι. Αφήνοντας πίσω το Αγρίδι συναντάµε κατά σειρά το Πράσινο, το ∆ρακοβούνι και το ∆άρα.
Είναι ένα ήσυχο, πολύ ήρεµο χωριουδάκι το Αγρίδι, που κάποτε έσφυζε από ζωή ενώ τώρα αναµένει καρτερικά τους καλοκαιρινούς µήνες που θα έλθουν «τα παιδιά» του για να το αναστήσουν.